Een veelgehoorde term rondom recreatiewoningen is 'erfpacht'. Maar wat is dit nu eigenlijk? In Nederland staat zo'n 15 procent van de recreatiewoningen niet op eigen grond, maar op erfpachtgrond.
Erfpacht geeft het recht op het gebruik van een kavel op een camping of recreatiepark. Hiervoor betaalt de erfpachter een vergoeding; de canon. U mag de grond dan gebruiken alsof u eigenaar bent. De erfpacht kan gemeentelijk of particulier zijn; als het gemeentelijk is betaalt u aan de gemeente, particulier betaalt u aan een particulier.
Hoeveel erfpacht kost - of wat de canon precies is -hangt af van de verkoopwaarde van een kavel. Meestal wordt uitgegaan van 5 procent van de verkoopwaarde van de kavel. De erfpachtkanon wordt in de meeste gevallen vastgelegd voor een periode van 49 of 99 jaar, maar soms ook voor 30 jaar.
Voor die periode weet u dan precies wat u jaarlijks aan canon moet betalen.
Wij adviseren om de afspraken voor een zo lang mogelijke periode te maken, zeker als u de recreatiewoning later zelf ook wilt verkopen. Dan weten eventuele toekomstige eigenaars precies op welke kosten ze kunnen rekenen.
Hoewel de grond niet uw eigendom is, dient er bij verkoop wel overdrachtsbelasting over de waarde van de grond betaald te worden. Het recht van erfpacht wordt namelijk in economische zin vergeleken met het recht van eigendom.
De berekening werkt wel nét even iets anders. Voor de berekening wordt bij de overdracht de koopsom verhoogd met de 'gekapitaliseerde waarde van de erfpachtcanon'. Dit is een wettelijk vastgelegde waarde, die afhankelijk is van de periode van erfpacht.
Deze bijtelling bedraagt bij een 30-jarige erfpacht 13,8 keer de canon. Bij een 50-jarige erfpacht is het 16,8 keer de canon. Is er sprake van een erfpacht voor onbepaalde tijd, dan is de bijtelling maximaal 17 keer de canon.